סיבוך נדיר שמתחיל בכאב ראש ועלול להיגמר בפגיעה קשה בבריאות האישה או העובר – מהי רעלת היריון? מה הסיכונים, וכיצד נוכל לדעת כי התרחשה רשלנות רפואית?
רעלת היריון היא מחלה הפוגעת בעד כ- 5% מהנשים ההרות לאחר השבוע ה- 20 להיריון, והיא הסיבה השכיחה ביותר לתמותה אימהית. בלא אבחון וטיפול נכון, עלולים להיגרם נזקים קשים לאם ולעובר, ובמקרים קיצוניים, התגברות תסמיני המחלה תביא אף לתמותת האם. על כן, ישנה חשיבות קריטית לאבחון נכון ומוקדם של רעלת ההיריון, למעקב אחר התפתחות המחלה ולטיפול נכון בשלב הלידה – במידה וניתן טיפול רשלני בכל אחד מהשלבים, קמה עילת תביעה של רשלנות רפואית כנגד הרופא המטפל.
מהם הגורמים לרעלת היריון?
הגורמים להתפתחות רעלת היריון עדיין לא ידועים במלואם, וההנחה המקובלת היום בקרב החוקרים היא כי חומר המופרש מהשלייה גורם להופעתה. עם זאת, קיימים מספר גורמים המגבירים את הסיכון לחלות ברעלת היריון:
- נשים הלוקות ביתר לחץ דם כרוני;
- נשים הלוקות במחלה אשר פוגעת בכלי דם;
- נשים הנושאות ברחמן יותר מעובר אחד.
בנוסף לאמור, ישנן עדויות כי המחלה היא בעלת מאפיינים תורשתיים ושהסיכון של אישה לחלות ברעלת היריון הוא גבוה יותר אם אמה חלתה בה במהלך הריונה.
כיצד מאבחנים רעלת היריון?
ככלל, הסימנים המצביעים על קיומה של רעלת היריון הם לחץ דם גבוה ונוכחות של חלבון בשתן. עם זאת, ישנם תסמינים נוספים שיכולים להופיע בצורות שונות והדרגתיות במהלך ההיריון, ועל פיהן תיקבע דרגת החומרה של המחלה:
- כאבי ראש;
- טשטוש ראייה;
- עלייה במשקל;
- כאב בבטן העליונה;
- הופעת בצקות;
- לחץ דם גבוה;
- מיעוט במתן שתן.
כיצד מטפלים ברעלת היריון?
צורת הטיפול ברעלת היריון תלויה בדרגת החומרה של המחלה ובשלבי ההיריון. לאחר הלידה המחלה עוברת מאליה, ובשל כך הטיפול האפקטיבי ביותר הוא יילוד העובר.
במקרים שבהם עליית לחץ הדם מתרחשת בשלביו האחרונים של ההיריון, הפתרון הינו סיום ההיריון, לרוב בלידה וגינלית רגילה, כאשר במיעוט המקרים יהיה צורך בלידה בניתוח קיסרי.
כאשר מדובר בשלבי היריון מוקדמים, ניתן טיפול תרופתי אשר מאזן את תסמיני המחלה. עם זאת, במצבים של רעלת חמורה המסכנת את חיי האישה, יהיה צורך ביילוד מיידי.
רשלנות רפואית ברעלת היריון
רוב מקרי התמותה האימהית כתוצאה מרעלת היריון נגרמים כתוצאה מרשלנות רפואית בהריון, שכן אם היה ניתן אבחון נכון ומוקדם וטיפול מתאים, הנזק היה נמנע. רשלנות רפואית עלולה להתרחש בכל אחד מהשלבים הבאים:
- באבחון – אבחון מוקדם הינו קריטי למניעה של הדרדרות המחלה לכדי סיכון חיי העובר והאם. במידה ולא היה אבחון נכון של רעלת היריון, יש לוודא כי הרופא המטפל פעל בהתאם לפרקטיקה הרפואית המקובלת. במידה והרופא חרג מדרך האבחון הנהוגה, מתבססת עילת הרשלנות הרפואית.
- בטיפול – ככלל, היעדר מעקב רפואי אחר המטופלת מרגע שאובחנה רעלת היריון תבסס את עילת הרשלנות. בנוסף לכך, טיפול לא נכון, כמו הימנעות מאשפוז, הימנעות מזירוז הלידה ואי מתן טיפול תרופתי לצורך איזון תסמיני המחלה מהווים אף הם רשלנות רפואית.
- אוטונומיה וקבלת הסכמה מדעת – הימנעות מיידוע המטופלת אודות דרכי הטיפול הרלוונטיים והסיכונים הטמונים בהם מהווה הפרה של חובת הגילוי המוטלת על הצוות הרפואי מכוח חוק זכויות החולה. הפרה כזאת מבססת את עילת הרשלנות ותביא גם לפיצויים בגין הפגיעה באוטונומיה של המטופלת.
- בלידה – החלטה על לידה וגינלית כאשר היה צורך בלידה בניתוח קיסרי, או ביצוע זירוז לידה בצורה רשלנית ובלתי מקצועית הגורמים לנזק לאם או לעובר, יכולים לבסס עילת תביעה בגין רשלנות רפואית.